Idag är det: 2024-06-17

Nyhet

2012-05-15 Kraftig ökning av kreditbedrägerier

Antalet anmälningar om kreditbedrägerier till följd av identitetsstöld har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2011 anmäldes mer än 3 403 fall av bedrägerier till UC, och under första kvartalet 2012 har 1 151 anmälningar gjorts — en ökning med hela 35 procent jämfört med samma period förra året.
— Kreditbedrägerier är definitivt ett växande problem och allt fler uppmärksammar nu riskerna att få sin identitet utnyttjad, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
 
Statistiken omfattar alla personer som i dagsläget har spärrade personuppgifter hos UC sedan de blivit utsatta för kreditbedrägeri. Ofta har man blivit av med körkort, id-kort eller pass, men det förekommer också att man blir bestulen på sin post. Personuppgifterna används sedan för att söka krediter, och stölderna upptäcks till exempel genom att den drabbade får kopior på beställda kreditupplysningar från UC i brevlådan.
— Personuppgifter har tyvärr blivit en eftertraktad handelsvara. Det är därför viktigare än någonsin att vara rädd om sina id-handlingar och se till att posten inte hamnar i orätta händer. De personer som är mest kreditaktiva är också de som tenderar att drabbas mest av bedrägerier. Det är därför viktigt att ha koll på de förändringar som sker i sin kreditupplysning, eftersom bedragarna ofta gör en adressändring eller söker en kredit på ditt personnummer, menar Roland Sigbladh.

Så här skyddar du dig

  • Var rädd om din plånbok.
  • Sätt lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan ta din post och komma över personliga uppgifter, till exempel personuppgifter och koder.
  • Kasta inte personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
  • Håll koll på din egen kreditupplysning för att snabbt upptäcka missbruk av din identitet genom tjänsten Min Bevakning.
  • Har du tappat eller blivit bestulen på dina id-handlingar (körkort, pass eller annan id-handling), gör en förlustanmälan hos kreditupplysningsföretagen.
  • Om du har blivit utsatt för kreditbedrägeri, kontakta kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer.